keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Maria Montessorin jalanjäljillä


Toukokuussa 2008 muutama päivä ennen valmistumista soitin naapurikunnan päiväkotiin, nappasin kolmen päivän sijaisuuden itselleni. Työhaastattelu seuraavana päivänä. Kirjastoon kahmimaan kaikki mahdollinen kirjallisuus Montessorin pedagogiikasta ja illan ahmin silmät ristissä omaa kantaani asialle. Kävin haastattelussa, ei kysytty sanallakaan. Kolmen päivän sijaisuus jatkui ja jatkui. Sain puolitoistavuotta aikaa valmistautua ja miettiä omaa kantaani työn parissa, kunnes osasin kaiketi sen verran kauniisti vastata kaupungintalolla tuimille sedille ja tädeille, että vakituinen paikka irtosi lähes sadan muun hakijan joukosta. 

"Tavallista" päiväkotia olen saanut aistia vain päivystäessä vuorohoitoryhmässä ja kouluaikana työharjoitteluissa. Montessorilaisen työympäristö eroaa merkittävästi, melutaso on huomattavasti alhaisempi ja lapset keskittyneempiä. Ohjaus on yksilöllistä, lapsi kehittyy omana yksilönään omassa tahdissaan,  ohjaus tapahtuu herkkyyskausia aistien. Tämän vuoksi kunnalliseen montessoripäiväkotiin ohjataankin usein erityislapsia tai sosiaalista tukea tarvitsevia.

Monelle sana montessori on kuin kummitus. Selkokielellä sanottuna työt (joka on kovin raaka sana) eroaa perinteisen päiväkodin leikistä siinä, että leluhyllyissä ei ole barbeja tai pikkuautoja. Jokainen työ kehittää eri osa-alueita, lapsi oppii leikkiessään. Pienillä perehdytään käden-silmän koordinaatioon, hienomotoriikan hiontaan. Eskari-ikäiset laskee jo tuhansia ja satoja, leikin siivellä. Vapaalle leikille löytyy paikkansa ja tilansa, mutta näitä asioita jokainen lapsi todennäköisesti kohtaa myös kotonaan joka päivä. 

Eräänä perjantai-iltana poikkesin pimeään päiväkotiin. Olin aivan muilla asioilla liikkeellä, mutta mennessäni nappasin "raamatun" hyllystä ja palasin hetkeksi takaisin päivätyöhöni, viikkailin mapin äärellä nukenvaatteita tovin ja seuraavana päivänä ohjasin omille lapsille pyykkien viikkaamista oikeaoppisesti. Tällä hetkellä pyykkiteline tyhjenee kuin itsestään, nukenvaatteet on kauniissa järjestyksessä paikoillaan. Leikin siivellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti