maanantai 16. kesäkuuta 2014

Laskettuaika

Jokainen raskauden ja synnytyksen kokenut nainen varmaan muistaa viimeiset viikot ennen vauvan syntymää. Itselläni ei ole kokemusta pitkäveteisestä yliviikkoisesta odottelusta, päivien laskemisesta käynnistykseen, pakahduttavasta olotilasta tai jatkuvasta seurannasta loppuvaiheessa. Onneksi. 

"Laskettuaika" lähenee. Enää puhutaan viikoista, kohta jo päivistä. Elämä muuttuu, heittää tutut rytmit ja kaavat aivan sekaisin. Tunteet vaihtelee laidasta laitaan; iloa ja odotusta, kauhua ja pelkoa. Onneksi kaikki kuuluu asiaan. Elämää ei voi tietää ennen kuin sen elää. On syntymässä aivan uusi yhtälö, uusi perhe.Kun odotusaika on lyhyt, vain viikkoja, iskee uutta tavaraa karttavalle ihmiselle kauhu mistä saada tarpeeksi tarvikkeistoa uudelle ihmiselle. Totuus iski kirpputorilla tajuntaan, kun totesin, ettei leikki-ikäisten vaatetta olekaan jokaisessa pöydässä tarjolla. Puhumattakaan siitä minkä kokoinen hän on, ruumiinrakenne, mieltymykset, kengän koko.. Hakuammuntaa. 

KIITOS teille poikalasten äideille, jotka olette olleet tukemassa. Olen saatu lahjoituksena vaatteita ja leluja, tarjottu on jopa enemmän kuin pyydetty. Ihmisillä on halu auttaa tavalla tai toisella, osa lahjoittajista on itselleni tuttuja vain nimimerkkinä foorumilla. Lupaan lahjoittaa kaiken meille sopimattoman eteenpäin taholle, joka toimittaa vaatteet ja lelut niitä vielä kipeämmin tarvitseville.

Lapselleni ompelin hetki sitten mekon pellavakankaasta hellepäiviksi. Surautin kaavaa (Juju-kirjan Maatuskamekko) muokaten paidan uudelle veijarille. Pyrin sukupuolineutraaliin lopputulokseen, mutta katsotaan nyt päätyykö tämä silti hamekansan käyttöön. Työn alla on samainen paita selkävetoketjulla ja mustalla tähdellä varustettuna, jos tämä ei käyttäjälle kelpaakaan.

 
 
Lopuksi tarjoan vielä pyykinpesuhehkutuksen. Parasta kirpputoreilla on likaiset, helposti korjattavat tai nappivikaiset vaatteet. Ne muutaman kymmenen senttiä maksavat alunperin hyvinkin arvokkaat vaatteet, joista näkee jo kaukaa, että tahrat saa poistettua, rikkoumat korjattua ja napit ommeltua. Kannettu on kotiin villatakkeja ja ulkoilupukuja, suorastaan järkyttävässä kunnossa olevia. 

Kategoriaan mahtui myös yllä oleva Name It-takki. Maksoi 0,60e, kauttaaltaan pinttyneitä ruskeita kuraläiskiä täynnä. "Kauppatakki" kuului ostettavien listaan. Takki sai liotuksen, sappisaippuakäsittelyn, tarpeeksi pitkän vaikutusajan ja 60 asteen pesun. Ei ainuttakaan tahraa ja pitkä käyttöikä edessä. Kertakäyttökulttuuria vastaan kannattaa taistella, ei vaatteiden valmistus ilmaista ole. Etenkään eettisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti