maanantai 12. tammikuuta 2015

Entä jos äiti myrkyttää lapsensa?


On taisteltava tuulimyllyjä vastaan, jos haluaa julkisesti hangoitella valtavirralle. Olen heikko, myönnän. En jaksa taistella, en puolustaa omia aatteitani. Kymmenessä vuodessa olen ihmisenä kasvanut päin puuta. Kirjaimellisesti. Päivä päivältä lähemmäksi luontoa. 

Eläköitynyt työkaverini vuosikymmenien viisaudella sanoi, että "likaiset" lapset on terveimpiä. Juuri ne lapset, joiden perheillä ei ole varaa tai kiinnostusta ostaa pesuaineita, viikon ruokalista on luettavissa paidan etumuksesta, aamupalaksi syödään viikon vanhaa jogurttia ja räkä juoksee suorinta tietä alla odottavaan monttuun.

Nykyään kaikki on puhdasta. Kodit kuurataan kemikaaleilla, päänahkaa hierotaan shampoolla jo ennen ensimmäistäkään haituvaa, pyykkikonetta valitessa törmää ties ja mihin antibakt-termeihin, päiväkodeissa lotrataan saippualla, kuraisten käsien eksyttyä taaperon suuhun soitetaan jo terveyskeskukseen myrkytyksen pelossa, äitien kahvipöydissä ylpeyden aihe on kenen tenava on syönyt eniten antibiootteja kuluneena syksynä, suuhun lapioitava ruoka on kuumennettu, käsitelty ja suomeksi sanottuna tapettu. Mistä lapsi enää saa bakteereita?

Olen altistanut (kaikkien muiden kaavan rikkomisten ohessa) lapseni jo pari vuotta tinkimaidolle, joka on mediassa paisutettu melkoiseksi myrkyksi. Missään nimessä kyseistä maitoa ei pitäisi tarjota lapsille, vanhuksille tai heikkokuntoisille. Käsittelemätöntä maitoa on juotu maassamme ties ja kuinka monia satoja vuosia. Kuinka se yhtäkkiä on pahaksi muuttunut? Itsekin olen lapsena "altistunut" tinkimaidolle, mieleenpainuvimpiin lapsuusmuistoihin onkin jäänyt hiippailut maitohuoneeseen ryystämään maitoa suoraan tankista ilman lupaa. Hengissä olen, kaiketi toistaiseksi.

Käsittelemätön maito sisältää valtavan määrän mm. maitohappobakteereita, jotka tuhoutuvat täysin maidon käsittelyssä. Homogenoimaton maito (jota löytyy kaupastakin ns. vanhanajan maitona) sopii useimmille, joiden vatsa saa siitä kaupan edullisimmasta sortista vatsanpuruja. Tilalta haetusta luomumaidosta maksan 1e/litra, kun "vanhanajan maidosta" pulittaa kaupassa yli 1,70e litralta. Lisäksi tankista tonkaan lirutetaan aimo annos bakteereja kylkiäisenä. Ei ole vaikea miettiä mihin suuntaan auton nokan suuntaan.

Ruokamyrkytyslistan hitiksi tarjoankin kotiviiliä. Tinkimaito yhdistettynä vuorokauden pöydällä seisottamiseen kuulostaa jo siltä, että olen myrkyttämässä lapseni. Eivät ole tähän päivässä myrkyttyneet ja toivon, että lapsille jää yhtä kultaiset muistot äidin tekemästä viilistä kuin itselleni jäi lapsena mamman sinisistä viilikulhoista lusikoidusta kotiviilistä.

6 kommenttia:

 1. Siis yöksi tuopillinen tinkimaitoa pöydälle ja aamulla vastassa viiliä?!? Enpä tiennyt! ..kun nyt "väärin" tekemisistä puhutaan, saanko udella suhtautumistasi rokotteisiin?..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purkillinen punaista viiliä sekoitetaan purkissaan, jaetaan haluttuun määrään kuppeja ja päälle jaetaan 8 dl maitoa (myös kaupan punainen maito kenties passaisi?). Kevyt sekoitus ja vuorokaudeksi pöydälle seisomaan liinalla peitettynä.

   Oma suhtautuminen rokotteisiin on melkoinen sekamelska. Olen vastaan, mutta biologinen lapsi on rokotettu karsitulla ohjelmalla. Liian suureksi riskiksi koen myös täyden rokottamattomuuden ihan yhteiskunnallisellakin tasolla. Rokotettu on ns. pysyviä vaurioita aiheuttavia tauteja vastaan.

   Poista
  2. Oon testannut, että viili ei onnistu rasvattomasta maidosta, täytyy olla vähintään ykkösmaitoa. Mut tietysti mitä rasvaisempaa, sen parempaa. :-)
   Meilläkin olis maitotila tuossa parin kilometrin päässä, mut en oo vieläkään saanut aikaiseksi mennä kysymään myyvätkö maitoa. Tars kai mennä.

   Poista
  3. No kyl maar tars! Toisaalta, kun pirulle antaa pikkusormen niin se viekin mennessään ;)

   Poista
 2. Olen myös miettinyt tuota tinkimaito juttua. Minulla on kaksi lasta 2 ja 1 vuotiaat. Mummolassa isän kotitilalla, jossa vierailen aina kun mahdollista tarjotaan aina ruuan kanssa tinkimaitoa ja kiisseliin ym lorautetaan tinkimaitoa. Ja se on niiiiiiiiiiin hyvää! Raskausaikoina mietin, että mitä enkö voi juoda enään "mummulanmaitua". Mummu sanoin sitten minulle, kun siinä ruokapöydässä pähkäilin mitä juon, että hän saanut 12 tervettä lasta ja ei ole muuta maitoa koskaan maistanutkaan ja lorautti minulle lasin täyteen tinkimaitoa ja nam niinpä join sitä silloin ja jatkossakin ja lapseni juovat myös kyläreissulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. En jaksa myöskään uskoa, että tuotantolaitosten siisteydessä on paljon alaspäin menty vuositakaisten takaisista. Tuolloin tuskin kylmäsäilytyskään on ollut yhtä katkeamatonta ja tehokasta? Kerran jos toisenkin olen maistamalla todennut tinkimaidon olevan vanhentunutta eikä moinenkaan oireita aiheuta. Todellisuudessahan esimerkiksi ehec varmasti jää monelta huomaamatta, lievimmillään aiheuttaa normaalin vatsataudin oireet. Kyseisen bakteerin voi saada myös mm. vihanneksista tai lihasta, mutta moisesta puolestahan ei mediassa puhutakaan.. Raskauskaan ei ole mikään este juoda tinkimaitoa, mutta toisaalta huonolla tuurilla saatu raju vatsatauti saattaa etenkin loppuvaiheessa altistaa ennenaikaiselle syntymälle. Onneksi meistä jokaisella on oikeus tehdä omat valinnat siitä mitä suuhunsa laittaa :)

   Tottahan tuo maku-asia on! Sen jälkeen kun on tinkimaidon makuun päässyt ei ole epäilystäkään miksi vanhat ihmiset kutsuu rasvatonta maitoa tonkanpesuvedeksi ;)

   Poista