maanantai 13. tammikuuta 2014

Ruokaremontti

Ruokaremonttini alkoi vuosi sitten. Lähtötilanne oli 72 kg, farkut ei mahtunut enää jalkaan ja jokainen peiliin vilkaisu masensi. Jotain piti tehdä vaikkei ylipainoa 175 cm korteen vielä ollutkaan. 

Yleensä tässä vaiheessa mainitaan, että karkit jäi pois. Itselläni ei ole koskaan ollut ongelmana pysyä erossa makeisista ja pullista (no okei vastaleivottu korvapuusti kuuluu herkkuihini edelleen). Suurin muutos ruokavaliossa oli juuston, ihan leivän päälle viipaloitavan kermajuuston jättäminen KOKONAAN ruokavaliosta. Lapsen vauva- ja taaperoaika oli henkisesti todella raskasta ja mitä raskaampi päivä oli niin sitä enemmän juustoa kaapista hupeni.. Kohtuukäyttö ei onnistunut, joten nollalinja tuli käyttöön. Tämän kuluneen vuoden aikana olen tainnut syödä kolme viipaletta juustoa. Edelleen se maistuu ihan yhtä hyvältä, mutta riippuvuus on voitettu. Muutoksen myötä muut juustot, kuten homejuusto ja voimakkaat juustot on alkanut maistua. Tosin niitä on lupa syödä vain kyläillessä ;)

Ateriarytmin säännöllistin 3-4 tunnin välein syömiseksi. Vettä lipitän pari litraa vuorokauteen. Smoothiet tuli kuvioihin, koska en tuolloin oikein kasviksista perustanut. Lautasmallia muutti salaattimäärän lisääminen. Perunan, makaronin ja riisin jätin hiljalleen olemattomiin määriin. Tilalle tuli kvinoa, kikherneet ja pavut. Välipalaleivät korvasin smoothieilla tai pähkinöillä. Seuraavaksi alkoi tutustuminen superfoodeihin.. Se tie veikin jo mukanaan!

Mitä herkkuihin tulee.. Herkuttelen kyllä edelleen. Harvoin korvapuustilla kuitenkaan. Raakaherkkuja teen satunnaisesti, raakasuklaata löytyy aina pakastimesta. Välipalapatukoita, kookospalloja, gojimarjoja. NAM! Leivonnassa speltti ja pähkinäiset jauhot on vallannut tilaa vehnäjauhoilta. Herkuttelukin on ihanaa, kun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä epäterveellisyydestä.

Muutos tapahtui myös ruoan laadussa. Prosessoidut, lisäaineelliset ja marinoidut lihatuotteet oli jäänyt jo aiemmin unholaan. Siirryin lopullisesti täysrasvaisiin tuotteisiin. "Maitohulluus" nosti myös päätään ja vuoden ajan taloon on maito kannettu suoraan luomutilan tankista terästongassa. 120 luomumunan satsin haen myös säännöllisesti suoraan tilalta.

Vuosi on muutoksesta kulunut. Paino on jo jonkin aikaa ollut 58-59 kg tienoilla. Vihdoin koen olevani sinut painon kanssa, näin on juuri sopivasti. Entisestä kasvisten vihaajasta, makkaran mussuttajasta on kuoriutunut kasviksiin painoittava ruokailija. Edelleen liha maistuu suussani paremmalta kuin pavut, mutta hyvin pitkälle elän kasvislinjalla nykyään. Kasvisten käyttö on monipuolistunut ja uusia tuttavuuksia, onnistumisen elämyksiä tulee viikoittain. 

Itselleni lihan käytön vähentämiseen suurin syy on hiilijalanjälki. Eettisiä periaatteita ei ole, mutta kieltämättä on äärettömän turhaa ruokkia eläintä vuosia (vieläpä pahimmillaan gmo rehuilla) ja lopputulemana on muutama kimpale lihaa. Koskaan tuskin täysin lihattomaksi ryhdyn vaikka lihanhimoa en enää tunnekaan ja kasvisruoka maistuu suussani enemmän kuin hyvältä. Kotona siirtäisin mielelläni koko jääkaapin lihattomalle linjalle (tai no pakastimessa lihat on, koska ne tulee suurin osa lähituotantona), mutta kasvavan lapsen kanssa on helpompi tasapainoitella, kun liha kuuluu ruokavalioon. Ehkä vielä jonain päivänä...


 Elämäni ensimmäinen kasvispizza viime viikolta


Sukupuolineutraalin kasvattajan lapsella on 
HK-vaihde raskaasti päällä.. Kakun raaka-aineista 
löytyy mm. kikherneitä, raakakaakaota, 
kookosöljyä ja pähkinöitä.

 
 Välipalapatukoita tekemässä :)

 Psst.. Alahyllyn eräs pussi on ukin 
tuliaisia lapsukaiselle ;)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti