torstai 4. syyskuuta 2014

Kaikkea ei voi saadaPesuaineet, nuo elämäni murheenkryyni. Kemikaaleja käytän ainoastaan astioiden- ja pyykinpesussa. Molempiin olen testannut myös luonnonmukaisia vaihtoehtoja, huonoin tuloksin. Enemmän kuin mielelläni otan vastaan vinkkejä luonnonmukaisista pesuaineista, jotka Oikeasti toimii, pidemmässä juoksussa.

Konetiskissä olen käyttänyt jo pitkään Ecoverin tabletteja. Puolitettuna. Joskus luettuani tutkimuksen kokonaisten (ei kylläkään kyseisen merkin) tablettien käytöstä yhteydessä astioiden kemikaalijäämiin järkytyin sen verran kovasti, että aloin tabletit puolittaa. Pesutulos puolitettuna täydellinen, esipestyille astioille. 

Mitä tästä kemikaalien pelosta seuraa tiskikoneelle? Aika näyttää. Kuudetta vuotta masiina pöhisee ilman ongelmia. Alkuaikoina konetta ei tarvinnut juurikaan huoltaa, mutta nykyisellä menettelytavalla ja aineella puolivuosittain astiat alkaa jäädä likaisiksi ja kone kaipaa kunnon puhdistusta. Sitruunahappo riittää saamaan koneen siistiksi, joten en ole asiasta enempää stressannut.

Käsitiskissä käytän Ecoveria, en ole tosin asioita tämän osalta tutkinutkaan sen enempää. Oletan kuitenkin olevan Fairyä parempi vaihtoehto.. Sini-Pellava Oy:n saippuan sain kiitokseksi tehdystä työstä vuosi sitten. Kuten huomaa, riittoisaa tavaraa! Toimii hyvin keittiössä rasvaisten käsien pesuun.

Pyykit pesen Allergrolla, villavaatteet pesee Ecover Delicate. Olen ollut varsin tyytyväinen, molempiin. Allegrolla kone pysyy raikkaana ja pyykit puhdistuu ohjetta pienemmällä annoksellakin. Pesupähkinät ei riittänyt puhdistamaan hikisiä tai rasvatahraisia vaatteita, edelleen käytän "kevyempään" pyykkiin. Villapyykissä olen luottanut Ecoveriin aina, mitä sitä hyvää vaihtamaan. 

Kaikkiin materiaaleihin, lasten ulkoiluvaatteista silkkikerrastoihin käytän tahranpoistossa Sonettin sappisaippuaa (muut merkit testattu huonommaksi). Lähtee tahrat pois jopa nyrkkipyykissä, kun antaa tarpeeksi kauan vaikuttaa ennen pesua. Tämä tuote pitäisi ehdottomasti saada äitiyspakkaukseen!

Kuvassa näkyvät pyykit aiheutti sydämentykytystä astuessani homeelta haisevaan vanhaan varastorakennukseen kaikkea muuta kuin työstään motivoituneiden nuorten miesten keskuuteen. Niitä on PALJON. Voihan mummo, on täs taas verhotettu ja petivaatetettu hetkeksi. Näistä lisää tulossa, taatusti!

6 kommenttia:

 1. Pesin just hommeenhajuisia pussilakanoita laittamalla vajaan desin ruokasoodaa ja lorauttamalla huuhteluaineeks etikkaa. Mietein ihan samoja mietteitä kemikaaleista, mahtaiskohan etikka ja sooda pestä hajun lisäks tahratkin pois? Jos laittais lisäks pesupähkinöitä, tuliskohan outo cocktail...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yh! Homeenhajuiset on kammottavia. Lähtikö haju pois tuolla konstilla ekassa pesussa? Itse jouduin pesemään varmaan viidesti kerran ennen kuin sain hajun pois. Soodan kanssa olen hiukan varovainen, kun onnistuin kasan pesupähkinöiden pilaamia eli hieltä haisevia paitoja saamaan jo batiikkivärjätyiksi hiukan liian tujulla liuoksella :D

   Poista
 2. Ai soodan kans voi käydä niinkin? No ehkä munki olis syytä olla varovaisempi annostelun kans. Ne mun pussilakanat haisi melkein yhtä paljon tavallisella pesuaineella pesun jälkeen, joten kokeilin sitä soodaa&etikkaa. Niillä pestynä haisi märkänä vielä pikkasen, mut kun oli ulkona kuivuneet niin en enää haista mitään. Eli soodalla pesin vaan kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä tiedä miten yleistä se on, mutta näin todistin tapahtuneen ;)

   Poista
 3. Kiitos tästä muistutuksesta ja suosituksista. Mä oon ekoaineiden kanssa niin alussa etten ole edes kyseenalaistanut mun tiskiainevalintoja. Käsitiskiin oon käyttänyt Mummi&minä tuotteita, mutta koneeseen edelleen pistänyt normitabletteja. En ymmärrä miksi, koska muissa tuotteissa (voiteet, deodorantit jne) olen jos siirtynyt ekovaihtoehtoihin. Hyvä herätys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä junnasi pitkään siinä, että halusi vanhat käyttää ensin pois. Hiljalleen vanhan loppuessa otti selvää mikä olisi se parempi vaihtoehto. Kaikki aikanaan, loppu elämä aikaa :)

   Poista