sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Välipalan aika!

 

Raskas viikko takana. Juuri muuta ei olekaan ehtinyt kuin töissä käydä, lapsen kanssa seurustella ja nukkua. Nukkua, nukkua ja nukkua. Unen tarve on valtava. Kai siihen vaikuttaa tämä elämänmuutos ja ulkona vallitseva masentava näkymä. Eipä saada valkoista joulua tänä vuonna, harmi.

Näin joulun alla ajattelinkin kertoa jostain aivan muusta kuin kinkuista ja porkkanalaatikoista. Tämä pieni perhe perinteiden mukaan "kuokkii" sukulaisten joulupöydissä pyhät, joten ruokaa ei tarvitse juuri stressata. Itselläni on kuitenkin tänä jouluna tavoitteena pitää joku roti syömisessä. Pitää ne annos koot asiallisina ja muistaa syödä säännöllisesti muutaman tunnin välein. Ei siitä liiasta mässäilystä koskaan seuraa ainakaan hyvää oloa. 

Nyt töihin palattuani välipalojen merkitys päivässä on kasvanut entisestään. Töissä ei välttämättä ehdi syödä lämmintä ateriaa koko päivän aikana, valitettavasti. Sen vuoksi olenkin turvautunut nopeisiin, mutta ravitseviin ruokiin.


Töissä mukana on aina purkillinen voimaruokia. Erilaisia pähkinöitä, siemeniä, rusinoita, gojia, mulperia.. Mitä nyt kaapista keksiikään joukkoon heittää. Nämä ovat erityisen hyviä silloin, jos pitää syödä lapsilta salaa. Pienen pussillisen naposteltavia piilottaa minkä tahansa taskun pohjalle ;)

Yhteinen herkku on maapähkinävoihin dipatut hedelmät. Jopa lapsi on alkanut tykkäämään "nöttestä", joten monesti otammekin iltapalaksi nykyään ison lautasellisen hedelmiä ja mussutamme niitä sohvan nurkassa.


Tällä viikolla työpaikan kahvipöytä suorastaan notkui herkuista. Oli jos jonkin sortin suklaata ja kakkua tarjolla. Omat asiakkailta lahjana saadut suklaat ja muut herkut lahjoitin samaan pöytään. Perinteistä suklaata en nykyään syö juurikaan, himo menee jo ensimmäisestä palasta ohi. Raakasuklaaseen tottuneena perinteinen maitosuklaa ei maistu juuri miltään :)

Päätin keskiviikkona lapsen kanssa tehdä omia raakasuklaaherkkuja välipaloiksi. Lapsi tykkäsi jo "taikinasta" niin, että iltapala tuli hoidettua leipomisen yhteydessä kätevästi. Näitä kummasteltiin jopa työpaikalla, kun muiden mussuttaessa karkkeja hoidin oman herkutteluni taatusti terveellisellä tavalla. Ohje on muokattu Vegaanikeittiön käsikirjan ohjeesta Kaakaopatukat.



Kaakaopatukat


1 dl pekaanipähkinöitä
0,5 dl mantelijauhoa (kokonaiset mantelit ajanee saman asian)
18 taatelia pilkottuna
1 dl raakakaakaojauhetta
ripaus kristallisuolaa
2 rkl maapähkinävoita
3 rkl kookosöljyä
(hunajaa, agave-siirappia tai muuta makeuttajaa tarpeen mukaan)
Kookoshiutaleita koristeeksi

Hienonsin pähkinät ja mantelijauhon sekaisin tehosekoittimessa. Lisäsin suolan ja raakakaakaojauheen. Viimeiselle sekoitukselle lisäsin loput aineet. Taatelit kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi, oma tehosekoittimeni ei ainakaan tykkää hienontaa kokonaisia taateleita. Mössö (tai oikeastaan möykky) levitetään leivinpaperin päälle, lisätään halutessa koristeet ja annetaan jähmettyä tunnin ajan pakastimessa tai yön yli jääkaapissa. 

Itse en laittanut mitään makeuttajaa patukoihin. Taatelit antoi mielestäni tarpeeksi makeutta. Ohjeella saa tehtyä 5-6 kuvassa patukkaaa (tai halutessa nämä voi pyöritellä myös pieniksi naposteltaviksi palloiksi). Neljän jääkaapissa vietetyn päivän jälkeen patukat on edelleen hyvän makuisia eli niitä voi huoletta säilöä leivinpaperiaan käärittynä useampia päiviä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti